ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Θεωρία Προσκόλλησης
Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2010 01:30   
...της Καρολίνας Δεληγιαννίδη--

Ο «αναπόφευκτος» δεσμός ενός ατόμου στην αρχή της ζωής του και οι επιρροές του στην  μετέπειτα εξέλιξη του.

Children_marblesΟ όρος προσκόλληση προέρχεται από τον Βρετανό ψυχίατρο και ψυχολόγο John Bowlby, που ανέπτυξε τη Θεωρία Προσκόλλησης, η οποία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο σημαντικές Θεωρίες στην Ψυχολογία. Όπως ο Bowlby αναφέρει «αν αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν έμφυτο συμπεριφοριστικό σύστημα για προσκόλληση, το οποίο αν θεωρηθεί ως εξελικτικό προϊόν και ως βιολογικός μηχανισμός, τότε είναι πιθανό να καταλάβουμε και ίσως να εξηγήσουμε κάποιους τομείς της φύσης των ανθρώπινων σχέσεων και της κοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου».

Περισσότερα...
 
Εφηβεία
Κυριακή, 05 Δεκέμβριος 2010 23:35   
...Τερέζα

Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει εφηβεία χωρίς προβλήματα, χωρίς πόνο.. Προσωπικά, θα μπορούσα κάλλιστα να διαφωνήσω με την παραπάνω άποψη. Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος για κάθε παιδί, μιας και το ίδιο δε γνωρίζει καλά-καλά τι είναι. Έχει ξεφύγει από την παιδική ηλικία, αλλά και πάλι δεν «ανήκει» στον κόσμο των ενηλίκων. Σε μία τέτοια περίοδο, τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι φιλονικίες στην οικογένεια, δε μπορούν να λείπουν.

Περισσότερα...
 
Ερμηνεία του παιδικού ιχνογραφήματος
Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 22:36   
…της Νένας Γεωργιάδου

Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων, επιθυμιών και φόβων είτε συνειδητών είτε ασυνείδητων. Για τα παιδιά είναι ένα από τα λίγα μέσα έκφρασης του ψυχικού τους κόσμου. Για αυτό και είναι το πιο συχνό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μια θεραπευτική σχέση με παιδιά.

Περισσότερα...
 
Από Φέτος θα έχω λίγη ώρα Φροντίδας για Μένα…
Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 22:16   
...της Άννα Ρέμπελου--

“Να κοιμάσαι νωρίς για να ξεκουράζεσαι”. “Μην τρως ό, τι αηδίες βρίσκεις εκεί έξω”. “Μην αγχώνεσαι”. “Μην στεναχωριέσαι”. “Προσπάθησε να χαλαρώσεις”. “Ντύσου καλά για να μην κρυώσεις”. “Δεν είναι τίποτα, θα περάσει”.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις από την μητέρα μας; Πόσες φορές τις είπαμε εμείς οι ίδιες ως μαμάδες ή θα τις πούμε στο μέλλον; Kς παιδιά αντιδρούσαμε με βαρεμάρα. “kχ πάλι τα ίδια”. “Ναι μαμά, ξέρω!”. Αλλά και ως μητέρες πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτόν μας να τις λέμε μηχανικά. Τις λέμε γιατί αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε. Συνειδητοποιούμε, όμως, στα αλήθεια πόση ουσία έχουν τελικά αυτές οι φράσεις; Εμείς οι ίδιες τι κάνουμε; Τις τηρούμε; Το καλύτερο παράδειγμα το δίνουμε εμείς. Περισσότερο με τις πράξεις παρά με τα λόγια, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τα τελευταία. Και εγώ η ίδια δεν είχα πολυσυνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να είμαι υγιής. Ανέκαθεν αγαπούσα την άθληση και προσπαθούσα να τρώω υγιεινά για να διατηρούμαι σε φόρμα. Βεβαίως, δεν το πετύχαινα πάντα… Ξέρετε, είναι από εκείνους τους στόχους που βάζουμε κάθε Πρωτοχρονιά και πάντα καταλήγουμε να τους ξεχνάμε.

Περισσότερα...
 
Καινούργια χρονιά και Νέοι Κανόνες για μια Καλύτερη Ζωή
Σάββατο, 20 Νοέμβριος 2010 21:53   
…της Νένα Γεωργιάδου

Κάθε νέα χρονιά είναι στο δικό σας χέρι να γίνει καλύτερη. Δεν έχει καμία σημασία το ζώδιο ή το ωροσκόπιο σας, ούτε καν τα γονίδια και το όνομα σας. Φέτος βάλτε σε δεύτερη θέση στόχους που έχουν να κάνουν με την απόκτηση υλικών αγαθών και την εργασιακή ανέλιξη και στις πρώτες θέσεις βάλτε αξίες και αρετές. Ξεκινήστε φέτος να χτίζετε τις σχέσεις σας με τους γύρω σας για να δώσετε το παράδειγμα στα παιδιά σας. Επειδή μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες και τα παραμύθια θα σας πω ένα παραμύθι, το οποίο μπορεί και να είναι αληθινό.

Περισσότερα...
 


Σελίδα 3 από 4