ΠΑΙΧΝΙΔΟΛΕΞΑ
Παιχνιδόλεξο
Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2013 10:42   
γράφει η Σταματία Σοφίου  --  ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ --


Ο αριθμός είναι ο αρμός ανάμεσα στον μικρόκοσμο του ανθρώπου και τον μακρόκοσμο του σύμπαντος. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι αριθμοί είναι  τα ενδιάμεσα όντα μεταξύ των αισθητών πραγματικοτήτων και του κόσμου των ιδεών, η αρμονία του σύμπαντος.
Περισσότερα...
 
Παιχνιδόλεξο
Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2013 12:50   
γράφει η Σταματία Σοφίου --

ΟΙ ΗΠΕΙΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ· --
·


Ο πλανήτης μας διαιρέθηκε αρχικά σε ηπείρους από τους γεωγράφους της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Με βάση την Αλεξάνδρεια ως πρώτο μεσημβρινό, διαίρεσαν την οικουμένη, την γη που κατοικείτο δηλαδή, σε τρία μέρη: Η Ασία ήταν ανατολικά της Αλεξάνδρειας, η Ευρώπη ήταν δυτικά της Αλεξάνδρειας και βόρεια της Μεσογείου και η Λιβύη, γνωστή από τους Ρωμαίους ως επαρχία της Αφρικής, βρισκόταν δυτικά της Αλεξάνδρειας και νότια της Μεσογείου.
Περισσότερα...
 
Παιχνιδόλεξο
Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2012 10:11   
γράφει η Σταματία Σοφίου -- -

ΘΑΛΑΣΣΑ  –  ΠΕΛΑΓΟΣ –  ΩΚΕΑΝΟΣ 

«Έχοντας ερωτευθεί και κατοικήσει αιώνες μες στη θάλασσα, έμαθα γραφή και ανάγνωση» Ελύτης.   Για να εκφράσουν το υγρό στοιχείο, οι Έλληνες χρησιμοποίησαν πέντε λέξεις: θάλασσα, πέλαγος, άλς (η), πόντος,  και ωκεανός.
Περισσότερα...
 
ΠΑΙΧΝΙΔΟΛΕΞΟ
Κυριακή, 17 Ιούνιος 2012 12:19   

Γράφει η Σταματία Σοφίου -

ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι έννοιες «Πολιτεία» και «Παιδεία» στην αρχαιότητα ήταν αλληλένδετες και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν. Το ένα στηρίζεται στο άλλο και η ποιότητά τους καθορίζεται αμοιβαία.

Πολιτεία < πολιτεύομαι =είμαι πολίτης, σχηματίζω κυβερνητική εξουσία ή μετέχω σε  αυτήν <πολίτ(ης) + -εύομαι <πόλις.

Περισσότερα...
 
Παιχνιδόλεξο
Σάββατο, 26 Μάιος 2012 12:27   
γράφει η Σταματία Σοφίου -

 

 ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνας, ΚαλοκαίριΕΠΟΧΗ :  Το σημείο φαινομενικής παύσης της διαδρομής ενός αστέρα        στο απόγειο της τροχιάς του.


Εποχή< επέχω: εμποδίζω, σταματώ

συγκρατώ – περιμένω

Η αρχική σημασία της λέξης δηλώνει: παρεμπόδιση, διακοπή -ανάσχεση, σταμάτημα.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι «ου μόνον μονάς ποιούσι και εποχάς ώσπερ εν οδώ της προκοπής»: όχι μόνο καθυστερούν και θέτουν εμπόδια στο δρόμο της προκοπής.

Περισσότερα...
 
ΜΗΤΕΡΑ : μάτηρ, μήτηρ
Κυριακή, 13 Μάιος 2012 16:38   

γράφει η Σοφία Παυλάκου 


Την  λέξη  την  δανείστηκαν  από  την  ελληνική  γλώσσα  οι  Λατίνοι και την  είπαν  mater,  οι  Γάλλοι:  mère,  οι  Ιταλοί  και  οι  Ισπανοί:  madre,  οι  Άγγλοι:  mother,  οι  Γερμανοί:  mutter,  οι  Ρώσοι: Ματ  και  οι  Πολυνήσιοι: matia.

Περισσότερα...
 
ΠΑΙΧΝΙΔΟΛΕΞΟ
Τρίτη, 13 Μάρτιος 2012 16:52   
  ...Της Σταματίας Σοφίου -  

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ---

Το εβδομαδιαίο σύστημα υπολογισμού του χρόνου στο δυτικό πολιτισμό αποτελεί ένα ειρηνικό συγκερασμό εκκλησιαστικού-χριστιανικού και πλανητικού-αστρολογικού συστήματος. Διέπεται από τη θεωρεία της αρμονίας των ουρανίων σωμάτων τα οποία καθώς περιστρέφονται παράγουν συγκεκριμένο ήχο.
Περισσότερα...
 


Σελίδα 2 από 3